Sinds dat ik
samen ben met mijn man, krijg ik van zijn familie te horen dat hun oma zulke
lekkere vareniki’s maakte. Echte authentieke Russische vareniki’s, want oma
kwam uit Rusland.
Na lang
zoeken en proberen ben ik, volgens mijn schoonfamilie, aardig in de buurt
gekomen van het originele recept. Terwijl ik er niet zulke authentieke ingrediënten
in doe.
Benieuwd naar
de vareniki’s? Lees dan snel verder…
Ingrediënten
Vulling:
·
2
uien
·
4
tenen knoflook, geperst
·
600
gr rundergehakt
·
1
kilo aardappels
·
Snufje
nootmuskaat
·
Heel
fijn gesneden rode peper
·
Zout
en peper
Deeg:
·
2,5
cup bloem
·
0,75
cup volle melk
·
1
ei
·
Snufje
zout
Bereidingswijze
Vulling:
Snij de
aardappels klein en kook ze gaar. Giet ze af en stamp ze tot een puree.
Snipper
ondertussen de uien fijn en fruit ze aan, samen met de geperste knoflook en de
gesneden rode peper. Voeg het gehakt en de kruiden toe en rul het gaar.
Voeg het
gehaktmengsel samen met de aardappels en maak er een smeuïg mengsel van.
Laat dit
afkoelen terwijl je het deeg gaat maken.
Doe alle ingrediënten
in een kom en meng er een soepel deeg van. Soms heb je iets meer melk nodig,
soms iets meer bloem. Hou dit dus bij de hand. Sommige vinden het makkelijker
om het deeg op het aanrecht te maken. Dit doe ik ook, maar pas nadat de ingrediënten
gemengd zijn. Ik kan namelijk nogal onhandig zijn, waardoor alle ingrediënten
heel de keuken door vliegen. Daarom meng ik ze eerst in een kom en daarna kneed
ik het pas op het aanrecht.
Als het deeg
soepel is, rol ik het, in porties, verder uit met een pastamachine. Ik maak
brede lange stroken, tot standje 3 op de machine.
Met een
pasteimaker steek ik rondjes uit het deeg.
De rondjes
leg ik boven op de pasteimaker. Deze vul ik met het gehakt/aardappelmengsel. De
randen maak ik licht vochtig met water en dan vouw ik de pasteimaker dicht.
Je kan ook rondjes uitsteken en ze zelf vullen en vouwen. Zo hoort het eigenlijk, maar is mij veel te veel werk…
Je kan ook rondjes uitsteken en ze zelf vullen en vouwen. Zo hoort het eigenlijk, maar is mij veel te veel werk…
Nu kan je
twee dingen doen.
Je kan ze los
invriezen, zodat je een voorraadje hebt. Ik leg ze eerst los in de vriezer en
nadat ze goed bevroren zijn gaan ze in een ziplock.
Op het moment
dat je ze wilt bereiden haal je ze uit de vriezer en laat je ze ontdooien. Let
wel op dat ze elkaar dan niet aanraken, want het deeg blijft dan aan elkaar
plakken.
Of je bereid ze
gelijk verder. Dat doe je zo;
Breng een
grote pan water aan de kook, met een klein beetje zout. Kook hierin de
vareniki’s in kleine porties gaar. Dit duurt niet lang, want de vulling is al
gaar. Het gaat er omdat het deeg gaar word. Op het moment dat ze gaan drijven
zijn ze al klaar.
Snipper
ondertussen een uitje en fruit dit aan in een hapjespan. Deze mag echt niet te
heet worden, want nadat de vareniki’s gekookt zijn doe je ze bij de uitjes om
ze warm te houden, maar ook om ze nog een beetje extra smaak te geven.
Vareniki’s
zijn best wel machtig. Ik heb genoeg aan 5 à 6 vareniki’s, maar mijn man kan er
wel 10 op. Wij eten er verder ook niets bij, alleen deze heerlijke Russische
vareniki’s.
Eet smakelijk!
Liefs, Paula
Geen opmerkingen:
Een reactie posten